Een waterontharder zelf monteren of laten monteren?

LBM Waterontharders biedt de mogelijkheid aan consumenten om de waterontharder zelf te installeren of om de installatie door ons te laten verzorgen. Als u er voor kiest om de installatie door ons te laten verzorgen heeft dit als voordeel dat de garantie verlengt word en dat het op een professionele manier wordt aangelegd. Onze monteurs hebben jarenlange ervaring in de installatietechniek zodat ze de installatie op een goede manier kunnen verzorgen. Een correcte en vakkundige montage van een waterontharder is belangrijk voor de goede werking en levensduur van het toestel.  Stel u daarom zelf de vraag ga ik de waterontharder zelf installeren of laat ik dit verzorgen door LBM Waterontharders. Hieronder een aantal belangrijke punten waar u rekening mee moet houden met het plaatsen van de waterontharder. 

Waterontharder waar te plaatsen?

Een waterontharder kan op verschillende plekken in huis worden geïnstalleerd. Door het kleine, compacte formaat van onze Aqua Boost Duo waterontharders kunnen deze op vele plekken in huis worden geplaatst, zonder veel ruimte in beslag te nemen en zonder in de weg te staan, wat uiteraard handig is.

Bij ons heeft u een ruim assortiment aan waterontharders voor elk gezin, variërend in formaat en prestaties. Ondanks de verschillen in het formaat, zijn al onze waterontharders compact en kunnen daardoor op de meeste plekken in huis worden geplaatst. Meestal wordt een waterontharder geplaatst in de meterkast, kelder of waterput. Verder wordt de waterontharder ook vaak geplaatst in de trapkast, garage of de kruipruimte. Doordat onze waterontharders beschikken over een extern zoutvat zijn ze zeer flexibel in het plaatsen, Zo kunt u bijvoorbeeld de waterontharder in de meterkast plaatsen en het zoutreservoir op een andere plek waar u makkelijk zout bij kunt vullen.


Waterontharder installatie | LBM Waterontharders

Welke ruimte is het meest geschikt voor de waterontharder? 

In principe kan een waterontharder in iedere ruimte worden geplaatst. Toch is de meterkast vaak de meest geschikte ruimte. 

De meterkast is veruit de meest ideale ruimte om je waterontharder te monteren. De watermeter is zit vaak in de meterkast waardoor er gemakkelijk twee RVS flexibele leidingen kunnen worden aangelegd van en naar de watermeter (zonder extra leidingwerk) Daarnaast is de meterkast toch al een ‘technische ruimte’ waar alle techniek samen komt. En wat meestal loze ruimte is waar u niks mee doet, hierdoor hoef je geen andere ruimte van je huis op te offeren voor een waterontharder. Als er geen afvoer in de meterkast zit dan boren we meestal een gat door de vloer en sluiten wij de afvoerslang aan op de dichtstbijzijnde rioolbuis in de kruipruimte. Het is dus wel belangrijk om te controleren of je een kruipruimte hebt onder je meterkast! Onze Aqua Boost Duo is speciaal ontwikkeld voor in de meterkast doordat de harscilinder en het pekelreservoir gesplitst zijn. Maar als er genoeg ruimte is monteren we ook onze Aqua Boost Compact in de meterkast!


Soms is de meterkast gewoon te klein of te volgebouwd met technische apparatuur, maar zit hier wel de watermeter. In dat geval gaan we kijken naar de bijkeuken, trapkast, berging of garage. Nu is de aanwezigheid van een kruipruimte onder het huis nog belangrijker.  Vanuit de meterkast zullen we dan leidingen moeten trekken naar de geschikte plaats voor de waterontharder en weer terug. Op deze manier kunnen we dus overal op de begane grond de waterontharder aansluiten, mits er kruipruimte onder zit!  Voor ruimtes zoals garage trappenkast kelder etc. adviseren wij onze Aqua Boost Compact omdat de harscilinder en het zoutvat is gecombineerd in één behuizing en uiteraard vanwege zijn zeer mooie en strakke behuizing. Omdat die in bijvoorbeeld een garage toch wat meer in beeld staat.

Mocht u niet beschikken over een kruipruimte en als er ook geen afvoer aanwezig is moeten we soms creatief handelen. Dan zou u er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om de Aqua Boost Descaler aan te schaffen. De Aqua Boost Descaler is de nieuwe en milieubewuste oplossing voor kalkaanslag als er in uw woning geen toegankelijke rioolafvoer aanwezig is of de ruimte is beperkt. De ontharder verbruikt geen elektriciteit, spoelwater of chemicaliën. Het water stroomt van onder naar boven door de Descaler. Hierdoor gaat het water wervelen en krijgen bacteriën geen kans om schade te veroorzaken. Door de katalyserende werking wordt schadelijke kalk omgezet in niet-schadelijke kalk, waardoor ook kalkaanslag verleden tijd is. Met de descaler behoudt u alle mineralen in het water.

Waterontharder installatie | LBM Waterontharders

Het begint allemaal met de vraag welke ruimte in je huis het meest geschikt is voor een waterontharder. Een aantal belangrijke punten zijn:

 • gemakkelijk toegankelijk om zout bij te vullen
 • niet te warm (kans op verhoogde bacteriegroei) en niet te koud (kans op vorstschade)
 • een niet vochtige omgeving met vlakke ondergrond voor goede werking

Het is slim om eerst te kijken waar de waterleiding het huis binnen komt en of hier ook een afvoer aanwezig is. De aanwezigheid van een kruipruimte is belangrijk voor het aanleggen van leidingen. 

Mocht u er uiteindelijk voor kiezen om de installatie zelf uit te voeren krijgt u van ons een duidelijke handleiding en uiteraard zijn wij telefonisch bereikbaar voor ondersteuning. Houd u er wel even rekening mee dat u een aansluitset mee besteld hier zitten alle bijbehorende koppelingen voor de waterontharder.

Het aansluiten van een waterontharder is niet altijd even gemakkelijk. Vaak is het ontbreken van de afvoer een van de grootste uitdagingen. Door de jaren heen zijn onze monteurs erg creatief geworden. Zelfs in de meest moeilijke situaties vinden ze een oplossing voor u. Onze monteurs zijn Sterkin erkend (opgeleid voor gas-water-licht) Hierdoor komt het ook vaak voor dat we buiten de waterontharder ook wel eens een ander klusje meepakken voor onze klanten. Onze doelstelling is om topservice te leveren met onze monteurs kunt u in volledig overleg alle mogelijkheden bespreken om de waterontharder zo correct en goed mogelijk te monteren. Perfect installatiewerk is alleen mogelijk met materiaal van topkwaliteit, ervaring en kennis van zaken.

Waarom LBM Waterontharders

 • 15 jaar garantie op de Waterontharders
 • 30 jaar garantie op de hars
 • Snelle levering 
 • Lange levensduur van onze Waterontharders
 • Zelfmontage mogelijk
 • Vakkundige installatie
 • Advies op maat
 • Montage binnen 2 weken
Bekijk alle waterontharders
 
Button