Veel gestelde vragen over waterontharders

Wat zijn de voordelen die ik heb bij het aanschaffen van een waterontharder?

 Langere levensduur van uw huishoudelijke apparaten

 Weldaad voor huid en haar

 besparing op de energierekening

 Minder gebruik van schoonmaakmiddelen

U heeft deze voordelen waarschijnlijk al tig keer voorbij zien komen. Geld besparen op de energierekening is natuurlijk leuk en dat al uw huishoudelijke apparatuur langer mee gaat ook en dat u korter bezig bent met het schoonmaken van de badkamer. Alleen kunnen wij ons voorstellen dat dit een voordeel is waar u niet elke dag bij stil staat. Hoewel deze voordelen al genoeg reden geven om een waterontharder aan te schaffen zijn er ook heel veel voordelen in het dagelijks leven die u per direct ondervind.

Als u een waterontharder van ons aangeschaft hebt zult u per direct dagelijks comfort hier van ondervinden. Het begint s'ochtends al bij het douchen met zacht water kun je 70% minder zeep of shampoo gebruiken om de zelfde reiniging te krijgen. Dit komt doordat kalk mineralen zich aan shampoo en zeep hechten waardoor de shampoo zen werking verliest. Doordat kalkmineralen zich hechten aan shampoo of zeep krijgt u ook een droge huid. dit komt als u aan het douchen bent met warm water gaan uw poriën openstaan en door de aanwezigheid van kalk blijven shampoo moleculen zich hechten aan het water deze kruipen daardoor automatisch in je huid wat resulteert in een droge huid. Ook mensen die last hebben van eczeem of psoriasis hebben enorm baat bij een waterontharder, deze mensen hebben van zichzelf al een extreem droge huid wat de kalk verergert.

Ook bij het gebruik van uw wasmachine ondervind u veel voordelen uw was voelt veel zachter en soepeler aan ook zal u kleding minder snel slijten hierdoor. Doordat kalkmineralen zich hechten aan kleding vezels zullen deze stug en hard worden wat je alleen kan oplossen door dure wasverzachters. 

Ook zal u bij het zetten van uw koffie het verschil poefen van zacht water door de waterontharder u koffie en thee smaak komen beter tot hun recht. Door de kalk wat er achter blijft in uw koffiemachine zal het de smaak afvlakken.

En uiteraard bied schoonmaakwerkzaamheden met onthard water een uitkomst omdat u alles vrijwel streep loos achterlaat. Bijvoorbeeld van het schoonmaken van uw auto of uw zonnepanelen deze zullen streep loos opdrogen. Onthard water word ook voor professionele doeleinden gebruikt bij bijvoorbeeld autowasstraten of gevelreinigers, glazenwassers etc. 

Dit zijn een aantal voordelen die u per direct ondervind in het dagelijks leven, zo heeft u gelijk voordeel van uw waterontharder.


Welk formaat waterontharder past bij mij?

Een goede waterontharder is afgestemd op je waterverbruik, je hoort vaak hoe groter hoe beter maar dit is niet per definitie het geval. Ook word een waterontharder afgestemd op je waterhardheid u zult begrijpen hoe harder het water hoe meer kalk de hars op moet nemen en des te eerder deze verzadigd is. Dus de waterontharder word afgestemd op je waterverbruik en de hardheid van het water want u zult begrijpen hoe vaker de waterontharder moet regenereren hoe meer zout u nodig bent maar ook meer spoelwater om de hars cilinder te spoelen, maar ook zal de slijtage hoger zijn wat niet de levensduur van uw waterontharder bevordert dus wij zijn wel een voorstander van een beetje over capaciteit.

Hoe berekenen we nou uw verbruik, gemiddeld gebruikt 1 persoon ongeveer 125liter water per dag. Mocht je dus met een gezin van 4 personen zijn is dit 500liter water per dag. Uiteraard wilt u niet dat uw waterontharder elke dag regenereert om zo slijtage en een groot zoutverbruik te vermijden.

Wij hebben hier een berekening voor 1liter harsionen kan 2500 hardheid eenheden (dh) opnemen. Als de (dh) hardheid 1dh zou zijn, echter is de hardheid vrijwel nooit 1 gemiddeld in Nederland zit die op 8(dh). Je kiest eerst je liters harsinhoud bijvoorbeeld als u kiest voor de Aqua Boost Duo Medium deze heeft een harsinhoud van 10liter deze zou dus 10x 2500 hardheid eenheden kunnen opnemen in de termen van water praten we vaak over kuub 2500 is 2.5m3 (kuub) dus een 10liter harscilinder kan 10x2.5m3 =25m3 opnemen mits de hardheid 1 is maar is de hardheid 8 dan moet je 25m3 /8 = 3,1m3. dan spoelt die dus 3.1m3 delen door 500 liter water per dag = 6,2 dus om de 6 dagen voer de waterontharder dan een regeneratie uit. Een ideale spoelvolume is om de 7 dagen dan word de slijtage beperkt en ook het zoutverbruik.

Als u kiest voor een extra grote waterontharder met meer harsinhoud dit kan prima dan moet u er wel opletten dat u altijd een waterontharder neemt die een ontsmettingsmodule heeft en een vakantieregeling zodat er geen stilstaand water kan ontstaan wat zorgt voor bacteriegroei. Bij ons beschikken alle waterontharders over een ontsmettingsmodule dus als u zegt ik wil wat overcapaciteit kan dat bij ons altijd. 


Hoe werkt een waterontharder?

Het is best wel interessant om te weten hoe een waterontharder in elkaar zit, u zult zich verbazen hoe complex het systeem eigenlijk is.

De beste manier om water te ontharden is doormiddel van ionenuitwisseling, dit zijn de waterontharders die wij verkopen. Ionenuitwisseling werkt als volgt de waterontharder bestaat uit een cilinder vol met duizenden hars bolletjes van enkele millimeters groot. Het water stroom door de cilinder langs de harsbolletjes en deze nemen (absorberen) de kalk op. Op deze manier word de kalk uit het water verwijdert en blijft er zacht/onthard water over. Het hars hoeft niet vervangen te worden deze gaat gedurende de levensduur van de waterontharder mee.

Waarom bent u een pekelreservoir/zoutvat nodig dit is om de harscilinder schoon te spoelen. Dit gaat als volgt in zen werk in het zoutvat zit een laag water met daarin de zouttabletten wat oplost in het water zodat het vloeibaar is. Dit zoute water word opgezogen door de regelaar op de cilinder dit zoute water stroomt vervolgens door de harscilinder en spoelt de harsionen (kleine harsbolletjes) schoon. Vervolgens word dit zoute water met de afgespoelde kalk naar het riool afgevoerd nu zijn de harsbolletjes weer schoon (dit noemen we geladen) de ionen zijn weer geladen en kunnen weer kalk opnemen.

Wanneer weet de waterontharder nou wanneer er gespoeld moet worden. Op al onze waterontharders zit een flow sensor deze meet de inkomende liters van de waterontharder en weet op deze manier precies wanneer de hars verzadigt is dit noemen we (volume gestuurd). Doormiddel van de instellingen in de waterontharder wat betreft de waterhardheid weet de waterontharder exact na zoveel inkomend water is de hars verzadigt. Ook kunt u instellen dat de waterontharder een bepaalde periode de regeneratie uitvoert bijvoorbeeld over 7 dagen dit noemen we (tijd gestuurd). Ook kunt u ervoor kiezen om allebei te doen, volume gestuurd is uiteraard veel preciezer heel veel waterontharders op de markt beschikken niet over deze functies vandaar ook het prijs verschil. Zo zit u nooit met hard water u zult begrijpen als u een tijd gestuurde waterontharder heeft dat het kan gebeuren dat die te laat de regeneratie uitvoert wat zal betekenen dat u een aantal dagen weer hard water hebt en dus weer kalkaanslag op uw nieuwe sanitair. Dit moet u uiteraard niet willen vandaar dat wij de voorkeur geven aan een volme gestuurde waterontharder.

Verwar onze waterontharders niet met de magneet ontharder deze haalt namelijk niet de kalk uit het water. Het zorgt ervoor dat de samenstelling verandert, hier zijn wij geen voorstander van de beste manier is via ionenuitwisseling zo haalt u echt alle kalk uit het water vandaan en pakt u het probleem aan. 


Waarom zit er zo veel verschil in de prijs van een waterontharder?

De prijs van een waterontharder zit hem voornamelijk in de functies van een waterontharder. Zoals we al uitgelegd hebben bij hoe werkt een waterontharder zijn er tijd gestuurde waterontharders en volume gestuurde waterontharders. Onze waterontharders beschikken over beide functies volume gestuurde waterontharders beschikken over een flow sensor die doormiddel van het waterverbruik kan uitrekenen wanneer de hars verzadigt is. Dit is natuurlijk een zeer belangrijke optie wat ook voor een prijsverhoging zorgt bij een tijd gestuurde waterontharder bent u niet altijd verzekerd van zacht water en dat bent u wel met een volume gestuurde waterontharder. Wij vinden dan ook het prijsverschil van deze optie de moeite waard want u schaft een waterontharder natuurlijk aan om altijd zacht water te hebben. Ook zit er prijsverschil in de opties zoals een ontsmettingsmodule, vakantie regeling , kleurendisplay ik kan me voorstellen dat u zoiets heeft bij een kleurendisplay dit hoeft van mij niet zo nodig. Maar een ontsmettingsmodule is zeer belangrijk om stilstaan water te voorkomen en bacterie groei uit te sluiten. Dit is ook afhankelijk van de locatie waar de waterontharder komt word die in een benauwde meterkast of kruipruimte geplaats dan is het vrijwel noodzakelijk dat de waterontharder over deze optie beschikt.

U kunt bijvoorbeeld ook geld besparen door de installatie zelf te doen, als u de installatie aan ons overlaad bent u echter wel verzekerd van extra garantie. Mocht u ervoor kiezen om de installatie zelf uit te voeren scheelt u dit €199,- u krijgt dan een duidelijke handleiding van ons en in onze webshop kunt u de benodigde materialen bestellen voor de installatie. Ook is onze helpdesk altijd bereikbaar om u door de installatie te begeleiden.

Ook zijn er aanbieders die werken met een verkoper die bij u thuis langs komt dit brengt uiteraard ook kosten met zich mee. Wij kiezen voor een andere benadering zodat wij eerlijke en scherpe prijzen kunnen hanteren. Mocht u vragen hebben neem contact op met onze helpdesk geen vraag is te gek voor ze.


Heeft een waterontharder een afvoer nodig?

Onze aqua boost modellen werken op basis van harsionen die gespoeld dienen te worden zodra deze verzadigt zijn. Deze zijn een afvoer nodig om het zoute water na een regeneratie naar het riool af te voeren. Op 1 model na deze is geen afvoer nodig dit is de De Aqua Boost Descaler dit is de nieuwe en milieubewuste oplossing voor kalkaanslag als er in uw woning geen toegankelijke rioolafvoer aanwezig is of de ruimte is beperkt. De ontharder verbruikt geen elektriciteit, spoelwater of chemicaliën. Het water stroomt van onder naar boven door de Descaler. Hierdoor gaat het water wervelen en krijgen bacteriën geen kans om schade te veroorzaken. Door de katalyserende werking wordt schadelijke kalk omgezet in niet-schadelijke kalk, waardoor ook kalkaanslag verleden tijd is. Dus mocht u geen beschikking hebben over een afvoer dan zou u voor deze waterontharder kunnen gaan.


Welk regeneratie zout ben ik nodig voor mijn waterontharder?

Er zijn verschillende soorten regeneratie zout zo heb je bijvoorbeeld zouttabletten, blokzout en zoutkristallen. Het blokzout is een veel gebruikte vorm van zout het blok weegt 4kg en kan in 1 keer in de waterontharder worden gezet, makkelijk zou je zeggen dat klopt 4kg is makkelijk te hanteren en hij kan in 1 keer in de waterontharder dus ik hoef niet meer bij te vullen. Echter horen wij veel klachten over deze vorm van zout het blok word in 1 keer in de waterontharder geplaatst en zet vervolgens uit waardoor het zoutblok heel vaak vast komt te zitten in de waterontharder. 

Zoutkristallen is los zout wat niet samengeperst is dit raden we ook niet aan omdat je nooit weet wat voor zout het is het kan keukenzout zijn of strooizout en de kans is ook groter dat hier bijvoorbeeld zandkorrels of iets dergelijks tussen zit. Wat vervolgens in de zuigers van de waterontharder terecht komt waardoor die zou kunnen gaan vastlopen.

Zouttabletten is samengeperst zout in tablet vorm deze zijn met hogedruk samengeperst, het is wel belangrijk dat je tabletten van goede kwaliteit koopt omdat goedkopere tabletten met minder druk zijn samengeperst. Deze herken je door dat ze snel uit elkaar vallen, onze voorkeur gaat dan ook uit naar zouttabletten wij verkopen ze in zakken van 25kg daar heeft u wel een beur aan alleen kunt u ook zelf bepalen hoeveel dat u erin gooit zodat u niet zoals bij een blok zout afhankelijk bent van wanneer u weer bij moet vullen.


Wat is een mechanische waterontharder en wat is een elektrische waterontharder?

er zijn verschillen soorten en maten waterontharders op de markt, maar wat is nou het verschil tussen een mechanische en een elektrische. Het verschil zit hem voornamelijk in de besturing, een elektrische waterontharder werkt op basis van stroom en de mechanische op basis van waterdruk.

De mechanische waterontharder werkt op basis van waterdruk, de besturing heeft geen elektra nodig wat veel plaatsing vrijheid biedt. Er zitten geen elektrische componenten op wat storingen kunnen veroorzaken dat is ook een voordeel. Een nadeel van mechanische waterontharders is doordat ze op waterdruk functioneren er drukverlies optreed, dit kan een flinke ergernis opleveren bij een stortdouche of iets dergelijks. Daarom verkopen wij in combinatie met een mechanische waterontharder over het algemeen er ook een drukverhoger bij om het drukverlies te voorkomen. Dit brengt uiteraard weer extra kosten met zich mee. Ook kan er bij een mechanische waterontharder zout kristallisatie ontstaan, in het zoutreservoir staan 2 zoutblokken die staan in open verbinding met de harscilinder wat zoutdampen kan veroorzaken. Dit wil zeggen dat zout aankoeking ontstaat aan de zowel de binnenzijde als buitenzijde van de waterontharder. Ook kunnen de zoutblokken vast komen te zitten in de waterontharder wat de werking van de ontharder niet ten goede komt.

De elektrische waterontharder werkt op basis van stroom, hierdoor treed geen drukverlies op omdat de besturing en telmechanisme word aangedreven door een klein elektromotortje waardoor u in de meeste gevallen geen drukverhoger nodig bent. Ook beschikt de elektrische ontharder over een kleurendisplay met live inzage in het menu, een voordeel hiervan is u kunt zien of de harscilinder bijna verzadigt is wanneer die aan een spoelbeurt toe is etc. Ook beschikken de elektrische ontharders over een ontsmettingsmodule zodat stilstaand water niet voor problemen kan zorgen zoals bacteriegroei. Het elektrische besturingssysteem zorgt voor spoelingen/verversen ook als u langere tijd geen water verbruikt dit voorkomt bacteriegroei. Dit is bij een mechanische waterontharder niet in te stellen omdat deze op basis van waterdruk werkt dus bij geen afname kan er stilstaand water optreden. En voor het stroom verbruik hoeft u het ook niet te laten dit betreft gemiddeld 9kwh per jaar dat wil zeggen €3 euro op jaarbasis. Daarom geven wij de voorkeur aan elektrische waterontharders omdat deze over veel meer veiligheid functies beschikken.Waarom LBM Waterontharders

  • 15 jaar garantie op de Waterontharders
  • 30 jaar garantie op de hars
  • Snelle levering 
  • Lange levensduur van onze Waterontharders
  • Zelfmontage mogelijk
  • Vakkundige installatie
  • Advies op maat
  • Montage binnen 2 weken
Bekijk alle waterontharders
 
Button