Hoe werkt een waterontharder met zout?

Een waterontharder met zout werkt op basis van regeneratiezout, ook wel onthardingszout genoemd. Het proces van regenereren noemen we ook wel ionenwisseling. Er stroomt doorgaans hard water door je waterleidingen. Hard water is water waar de mineralen calcium en magnesium in grote hoeveelheden aanwezig zijn. Deze mineralen zorgen voor kalk. Door middel van ionenwisseling worden deze mineralen uit het water gehaald doordat het water door de hars cilinder stroomt met alle hars bolletjes hier hecht de kalk zich aan. Zodra deze harsbolletjes verzadigt zijn wordt deze gespoeld met zoutwater ook wel regeneratiewater genoemd. Het regeneratiewater (kalkwater) wordt dan direct afgevoerd naar het riool en stroomt er vervolgens alleen nog maar onthard (zacht) en kalkvrij water door je leidingen.

Simplex waterontharder

Een simplex waterontharder is een waterontharder met één onthardingscilinder. Zodra de cilinder verzadigd is, moet deze regenereren. Tijdens het regenereren heb je tijdelijk geen zacht water. Je kunt namelijk niet tegelijkertijd regenereren en zacht water tappen. Dit regeneratie proces kunnen we instellen naar uw behoefte.

Duplex waterontharder

Een duplex waterontharder heeft twee onthardingscilinders. Het grote voordeel hiervan is dat zodra de ene cilinder verzadigd is geraakt met kalk en moet regenereren, blijft de andere cilinder doorwerken en het water ontharden. Hiermee heb je echt altijd zacht water in huis. De cilinders wisselen elkaar namelijk af en zorgen ervoor dat het water constant kan worden onthard.

Het verschil tussen een simplex en duplex waterontharder

Het verschil tussen een simplex en een duplex waterontharder zit hem in het aantal onthardingscilinders wat de waterontharder gebruikt voor het regenereren. Bij een simplex waterontharder hebben we het over een cilinder en bij een duplex waterontharder over twee cilinders. Zodra een cilinder moet regenereren, kun je even geen water ontharden en heb je dus tijdelijk geen zacht water. Dit is het geval bij een simplex waterontharder. Bij duplex waterontharders heb je hier geen last van, aangezien deze over 2 cilinders beschikt. Simplex waterontharders zijn doorgaans goedkoper dan de duplex waterontharders. Echter, brengen de duplex waterontharders wel een groot voordeel met zich mee doordat ze in staat zijn om jou altijd te kunnen voorzien van zacht water.


Waarom LBM Waterontharders

  • 15 jaar garantie op de Waterontharders
  • 30 jaar garantie op de hars
  • Snelle levering 
  • Lange levensduur van onze Waterontharders
  • Zelfmontage mogelijk
  • Vakkundige installatie
  • Advies op maat
  • Montage binnen 2 weken
Bekijk alle waterontharders
 
Button