Wat is regeneratiezout?

In principe is regeneratiezout hetzelfde als keukenzout. Het grote verschil is wel dat regeneratiezout oftewel onthardingszout veel puurder is dan gewoon zout. Het is het meest zuivere zout dat bestaat en garandeert de levensduur van de waterontharder. Regeneratiezout zit in een waterontharder om de harscellen van de waterontharder schoon te spoelen. De hars in de cilinder van een waterontharder is na een bepaalde periode verzadigd met calcium- en magnesium deeltjes en moet dan worden gespoeld met regeneratiezout. Uiteindelijk word het zoute water weg gepompt naar de riolering zodat het zoute water nooit in aanraking komt met uw drinkwater.

Verschillende soorten regeneratiezout

Regeneratiezout wordt in verschillende soorten aangeboden. Zo heb je 3 verschillende vormen: kristallen, blokken en tabletten. De vorm van het zout heeft geen enkele invloed op het verbruik. Zout lost op in water tot het verzadigingspunt is bereikt en dit is voor elk type zout gelijk. Chemisch gezien is onthardingszout hetzelfde als keukenzout. Het fijne keukenzout moet je echter niet gebruiken voor je waterontharder omdat de fijne kristallen van het keukenzout gemakkelijk samenklonteren  waardoor de waterontharder niet meer goed kan functioneren. Het zout lost dus op in het water en word vloeibaar vervolgens verpompt de regelklep het zoute water door de harscilinder waardoor de harsbolletjes gereinigd worden.

Waarom is regeneratiezout belangrijk?

Een waterontharder is kort gezegd een geavanceerde filter. het filter haalt door middel van natrium geladen hars, de calcium- en magnesiumionen uit het water. Dit gebeurt doordat kalk zich vastbindt aan de harsbolletjes. Het gebruik van regeneratiezout zorgt ervoor dat de hars weer wordt vrijgemaakt van de opgenomen kalk. Hoe vaker je dit moet doen, hoe meer regeneratiezout er natuurlijk wordt verbruikt. Er zijn eenvoudige waterontharders die met een tijdschakelaar werken. Waterontharders met een tijdschakelaar regenereren op vaste tijdstippen. Een regeneratieproces wordt eens in de zoveel tijd automatisch door uw waterontharder gestart om de ionenwisselaar (harsbolletjes) te reinigen. Dit proces is bij luxere modellen instelbaar. All onze waterontharders beschikken over een volume en tijd gestuurd systeem dit wil zeggen u kunt de tijd bepalen wanneer de regeneratie plaats vind. En volume gestuurd wil zeggen dat de waterontharder doormiddel van een volume sensor weet wanneer de hars verzadigt is en dan pas de spoeling uitvoert zodat het zoutverbruik word beperkt.

Welk regeneratiezout is het beste voor onze waterontharders

Het beste is om samengeperste tabletten te gebruiken die onder hoge druk zijn geperst. Het is belangrijk dat je zouttabletten koopt van de juiste kwaliteit. Goedkopere tabletten zijn in elkaar geperst met minder kracht en herken je doordat ze sneller uiteen vallen. Voor onze waterontharders adviseren wij zout in tablet vorm.

Waarom LBM Waterontharders

  • 15 jaar garantie op de Waterontharders
  • 30 jaar garantie op de hars
  • Snelle levering 
  • Lange levensduur van onze Waterontharders
  • Zelfmontage mogelijk
  • Vakkundige installatie
  • Advies op maat
  • Montage binnen 2 weken
Bekijk alle waterontharders
 
Button