Hoe word de prijs van een waterontharder bepaalt?

Misschien is het je opgevallen dat de prijzen van waterontharders verschillen per aanbieder en merk.  Maar wat bepaalt nou precies de de prijs ? 


Veelgestelde vragen | LBM Waterontharders

Aqua Boost Budget Modellen

Onze Budget modellen ontharders de voordeligste waterontharders. Ondanks zijn bescheiden prijs levert u niet in op kwaliteit. Ook deze ontharder beschikt over de beproefde regeneratie techniek.

Veelgestelde vragen | LBM Waterontharders

Aqua Boost modellen

Onze Aqua Boost modellen zijn de meest luxe en geavanceerde waterontharders op de markt. Deze ontharder beschikt over een kleurendisplay een uitgebreide onstmettingsmodule en inzicht in de werking van het systeem.


Maar wat bepaalt nu de prijs van een waterontharder, Net als bij een nieuwe auto beïnvloeden de opties de aanschafprijs van een waterontharder. Denk aan 1. opties als een ontsmettingsmodule, vakantiemodus, kleurenbeeldscherm, instelbare hardheid, zoutalarm, regeneratiemethodes. Waterontharders met minder en soms zelfs geen opties horen logischerwijze goedkoper te zijn. 2. De hoeveelheid hars speelt ook een grote rol hoe meer harsinhoud hoe duurder de waterontharder word. Ook de 3. kwaliteit en garantie van de hars speelt een grote rol in de levensduur van het apparaat. Dit uit zich meestal in de garantie tijd hoe langer de garantie periode duurt dan kunt u er van uitgaan dat de hars van zeer goede kwaliteit is. Natuurlijk speelt de 4. montage van een waterontharder een rol in de prijs als u hem zelf installeert scheelt bij ons €199,- maar dit gaat ook weer ten nadelen van de garantie. Dit zijn toch wel de belangrijkste factoren om de prijs van een waterontharder te bepalen. Bij LBM Waterontharders bent u verzekerd dat u een waterontharder krijgt van zeer goede kwaliteit tegen een vlijm scherpe prijs.

Wat is het verschil in de modellen waterontharders?

Het verschil in de modellen van LBM Waterontharders zit in de harsinhoud, en zoutvoorraden. Het ligt daarom aan uw gezinsopstelling wat voor model u nodig bent. Het prijsverschil tussen de toestellen is dusdanig klein, waardoor bij voldoende ruimte er vaak word gekozen voor een wat grotere variant. Waardoor u minder vaak zout hoeft bij te vullen.

Binnen wat voor periode word een waterontharder geplaatst?

Omdat bij LBM Waterontharders service boven aan staat, en wij werken met eigen monteurs. Monteren wij uw waterontharder binnen 2 weken, plaatsen en de montage hiervan zal ongeveer 3 uur duren.

Werken alle waterontharder hetzelfde?

Een waterontharder is bedoelt om kalk uit uw water te verwijderen. Er zijn verschillende apparaten op de markt die dit niet kunnen volbrengen. Zoals bijvoorbeeld magneten, u kunt ervan uitgaan wanneer een waterontharder geen afvoer naar het riool heeft dat deze u waterhardheid niet optimaal zal verlagen.

Heeft een waterontharder ook invloed op mijn energieverbruik?                  

Een waterontharder heeft zeer zeker invloed op uw energieverbruik. Onderzoek toont aan dat u wel 20% op uw jaarrekening kunt besparen. U zult begrijpen wanneer uw leidingen aangekoekt van de kalk zijn de doorstroming minder word. Waardoor bijvoorbeeld de cv ketel rendementsverlies hiervan ondervind. Waardoor die meer energie gaat verbruiken.

Wat is een regeneratie en hoe weet een waterontharder wanneer hij aan regeneratie toe is? 

Een waterontharder is aan regenereren ook wel (spoelen) genoemd toe als het hars verzadigd is met deeltjes calcium en magnesium dit noemen we kalk. Na regeneratie kan de waterontharder weer opnieuw water gaan ontharden. Maar hoe weet een waterontharder nou wanneer het hars verzadigd is en dus toe is aan regeneratie? Hieronder vind u de verschillen in regeneratie techniek.

 1. tijd-direct gestuurd (elektrisch)
 2. volume-direct gestuurd (stroomloos)
 3. volume-uitgesteld gestuurd (elektrisch)
 4. sensor-gestuurd (elektrisch)
 5. volume-tijd-uitgesteld-vakantie gestuurd (elektrisch)
 6. volume-tijd-uitgesteld-vakantie gestuurd met ontsmettingsmodule tegen bacteriebesmetting (elektrisch)

1. tijd-direct gestuurd (elektrisch)

Een van de eerste modellen waterontharders waren tijd gestuurd. Deze modellen worden vandaag de dag bijna niet meer gebruikt voor particulier gebruik maar bestaan nog wel. De techniek hierachter is simpel. Door een tijdschakelaar regenereert de ontharder op vaste dagen en tijdstippen. Dit is alleen zeer geschikt bij een nauwkeurige en constante waterafname bijvoorbeeld fabrieksprocessen. Deze techniek is minder geschikt voor huishoudelijk gebruik aangezien het waterverbruik vaak varieert. Soms wordt er veel water verbruikt en soms wat minder. Met een tijd-direct gestuurde regeneratietechniek zal de ontharder op exact dezelfde moment spoelen ongeacht het waterverbruik. Het nadeel hiervan is dat u veel zout gaat verbruiken. Het voordeel van regelmatig spoelen is dat de kans op bacterievorming vrijwel nihil is. Door het vele malen spoelen is er geen kans op stilstaand water en kan er geen bacteriebesmetting ontstaan. U kunt dit type apparaat dan ook wel als veilig beschouwen maar niet zeer geschikt voor huishoudelijk gebruik.

2. volume-direct gestuurd (stroomloos) 

Vervolgens kwamen de volume-direct gestuurde waterontharders op de markt. Deze techniek was in eerste instantie een doorbraak. Een volume gestuurde waterontharder zal gaan regenereren als het aantal liters bereikt is. Hier komt geen elektriciteit bij kijken. Het aantal liters wordt door middel van een soort tandwiel mechanisch gemeten. Aan de hand van het getelde aantal liters water weet de ontharder hierdoor wanneer het hars verzadigd is. Wanneer de ‘teller’ vervolgens het juiste aantal liter bereikt schakelen tandwielen op waterdruk waarmee de regeneratie in werking wordt gezet. Doordat het water constant mechanisch wordt gemeten door een soort ‘schoepen’ mechanisme wat ronddraait kan er sprake zijn van erg veel drukverlies. Het probleem met deze modellen is dat het geen spoelcommando kan geven wanneer er geen waterafname is bijvoorbeeld tijdens vakantie. Hierdoor ontstaat er stilstaand water waardoor de kans op bacterievorming hoe is. Een ander nadeel van volume gestuurde waterontharders is dat deze dus ook overdag gaan spoelen, wat resulteert in hard water tijdens waterafname. Er zijn ook waterontharders die dit probleem oplossen door gebruik te maken van 2 harscilinders die elkaar afwisselen. Met deze modellen heb je overdag geen last van hard water. Stroomloze ontharders hebben nog wel drukverlies in verhouding tot elektrische modellen.

3. volume-uitgesteld gestuurd (elektrisch) 

De ontwikkeling ging door en het bacterieverhaal betreffende het stilstaande water speelde nog niet zo erg als nu. Men was zich nog niet bewust van de gevaren van stilstaand water, maar ergerde zich wel enorm veel aan het feit dat de ontharder willekeurig en vaak midden op de dag ging spoelen. Toen is de volume- uitgestelde waterontharder van enorm populair geworden. Het grote voordeel van deze ontharder is dat deze gewoon spoelt op volume, maar een functie heeft die de regeneratie uitstelt tot standaard 02:00 in de nacht. Wij zien dit dus als de verbeterde versie van de stroomloze volume-direct ontharders. Daarnaast is dit model tot op de dag van vandaag een van de meest verkochte modellen waterontharders. Door de oerdegelijke techniek met elektrische besturing zijn we wel ontharders van dit type tegengekomen die meer dan 25 jaar lang probleemloos hebben gedraaid. 

4. sensor-gestuurd (elektrisch)

Een beetje vreemde besturing in deze reeks is de recente ontwikkeling van sensor gestuurde waterontharders. Deze ontharder meet verandering in waterhardheid en stelt zichzelf hierbij continu in op inkomende hardheid. Deze techniek werkt goed, alleen is in Nederland is de hardheid vrijwel altijd constant. Daarnaast hoort het risico op deze mogelijke verandering van de inkomende hardheid al te zijn verwerkt in de berekening van het spoelvolume. Een aparte sensor hiervoor is niet echt van toegevoegde waarde. De sensor meet ook wanneer het hars volledig verzadigd is terwijl bij alle andere ontharders dit van te voren al berekend is. (dit is het basisprincipe van een volume gestuurde waterontharder) Daarnaast zijn de sensoren dusdanig gevoelig dat hier vaak problemen mee zijn. U zult begrijpen als de sensoren het zoutniveau bepalen deze liggen in water met zoutoplossing en vaak kapot gaan.


5. volume-tijd-uitgesteld-vakantie gestuurd (elektrisch)

De ontwikkeling ging door en men wilde dus een waterontharder die ging spoelen op volume, waarbij het tijdstip in te stellen was. Ook moest deze waterontharder tijdens langere afwezigheid automatische het stilstaande water verversen. Toen is de volume-tijd-uitgestelde waterontharder ontwikkeld. In deze waterontharder wordt het beste van de verschillende systemen gecombineerd. De ontharder zal nog steeds gaan spoelen op het moment dat het hars verzadigd is. (volume) Daarnaast zal hij dit niet overdag doen maar zal hij wachten tot 2 uur in de nacht wanneer iedereen slaapt en er weinig waterverbruik is (uitgesteld) Daarnaast wordt er ook een spoelcommando gegeven wanneer er gedurende meer dan een week geen waterafname plaats vind.

6.volume-tijd-uitgesteld-vakantie gestuurd met ontsmettingsmodule tegen bacteriebesmetting (elektrisch)

Dan zijn we nu gekomen bij de ontharder met de meest uitgebreide en veilige regeneratiemethode. Een volume-tijd-uitgestelde-vakantie gestuurde waterontharder die ook nog eens voorzien is van een ontsmettingsmodule. Een ontsmettingsmodule zorgt er voor dat er een heel klein beetje chloor wordt toegevoegd tijdens de regeneratie. Hiermee kunnen de eerste bacteriën direct in de kiem worden gesmoord en zich niet hechten. De vakantiemodus zorgt er voor dat de ontharder tijdens vakantie of langdurige afwezigheid om de 2 dagen een automatische verversing doet zonder dat daarmee zout wordt verbruikt. Wij zijn van mening dat dit type waterontharder een van de meest veiligste en uitgebreidste waterontharder op dit moment is.  Dit zijn de AQUA BOOST modellen.

Waarom LBM Waterontharders

 • 15 jaar garantie op de Waterontharders
 • 30 jaar garantie op de hars
 • Snelle levering 
 • Lange levensduur van onze Waterontharders
 • Zelfmontage mogelijk
 • Vakkundige installatie
 • Advies op maat
 • Montage binnen 2 weken
Bekijk alle waterontharders
 
Button